Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.)

Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Πέμπτη, 09 19th

Last updateΤετ, 18 Σεπ 2019 11am

Τμήμα Κοινωνικής Υποστήριξης

Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Υπηρεσίας εξυπηρετούν καθημερινά πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού και αντιμετώπισης καθημερινών αναγκών διαβίωσης (στέγασης, διατροφής εκπαίδευσης, απαλλαγή ή μείωση δημοτικών τελών, κλπ).

Ειδικότερες δράσεις: Πρόγραμμα Δωρεάν Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών
Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθηθούν όσα παιδιά ανήκουν σε οικογένειες της πόλης μας με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά έχουν θέληση για μόρφωση και πρόοδο. Το πρόγραμμα στηρίζεται στην συμβολή ευαισθητοποιημένων συμπολιτών - Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, οι οποίοι αφιλοκερδώς δέχονται τα παιδιά οικονομικά αδυνάτων οικογενειών να παρακολουθούν δωρεάν τα μαθήματα που γίνονται στα Φροντιστήριά τους. Η επιλογή των παιδιών γίνεται με βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων. Ο Κοινωνικός Οργανισμός φροντίζει για την προμήθεια των βιβλίων ξένων γλωσσών, σε όσα παιδιά εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα. Οι αιτήσεις για την συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα γίνεται τον Σεπτέμβριο μετά από ανακοίνωση της υπηρεσίας.

 

Συμβουλευτικό κέντρο ατόμου και οικογένειας

Η δομή δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσωπική - οικογενειακή αλλά και κοινωνική - επαγγελματική τους ζωή. 

Απευθύνεται σε:

 • Γονείς
 • Ενήλικες
 • Νέους
 • Τοπική Κοινωνία
 • Άτομα εξαρτημένα από ουσίες και αλκοόλ και του οικογενειακού τους περιβάλλον

Παρέχει :

 • Ατομική και ομαδική Συμβουλευτική για γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης.
 • Ατομική Συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, διαταραχών προσωπικότητας.
 • Συμβουλευτική Νέων σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης.
 • Συμβουλευτική σε εξαρτημένα άτομα από αλκοόλ και σε μέλη των οικογενειών τους.
 • Ενημέρωση - παρέμβαση για θέματα ψυχικής υγείας σε σχολεία, συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες κ.λπ.

Οι συνεδρίες γίνονται με ραντεβού.

Υπεύθυνη : Δημητροπούλου Όλγα : τηλ. 2614 409977 - για Συμβουλευτικό Κέντρο

 

Γραφείο Αστέγων

Εξυπηρετεί άστεγους - άπορους συμπολίτες μας με την παροχή προσωρινής φιλοξενίας εφ' όσον είναι εφικτό. Ειδικότερα την περίοδο του ψύχους λειτουργεί χώρο προσωρινού Άτυπου Υπνωτηρίου.

Σκοπός είναι η άμεση λειτουργία Υπνωτηρίου και Ανοικτού Κέντρου Ημέρας για άστεγους πολίτες και οικογένειες που θα τους παρέχει όχι μόνο στέγη προσωρινά αλλά και όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη.

Το γραφείο δέχεται και αιτήματα διακοπής ρεύματος   και εφ' όσον είναι εφικτό (βάση σχετικής νομοθεσίας) προωθείται η επίλυσή τους..

Υπεύθυνη : Αλέρτα Βασιλική : τηλ. 2614409977 - για αστεγία

 

Γραφείο Δημοτικής Μέριμνας

 

ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ & ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ:

Στόχος της δομών αυτών είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της ακραίας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της υποστήριξης των ομάδων τοπικού πληθυσμού που πλήττονται ή απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Συγκεκριμένα οι δομές του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Παροχής Συσσιτίου απευθύνονται σε εκείνο το μέρος του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε βασικά αγαθά διατροφής, ένδυσης, και ενίοτε αντιμετωπίζει πρόβλημα καθημερινής επιβίωσης.

Βάση του Κανονισμού Λειτουργίας που πρόσφατα ψήφισε ο Δήμος μας με συγκεκριμένα κοινωνικο - οικονομικά όρια-κριτήρια, που είναι υψηλότερα των θεσπισμένων ορίων της φτώχειας, από την ΕΕ και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κάθε πολίτης, το κάθε νοικοκυριό που έχει σοβαρή ανάγκη σε θέματα καθημερινής διατροφής μπορεί να απευθύνεται στις δομές μας.

Στόχος είναι όλοι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν θέματα σίτισης να λάβουν την αναγκαία βοήθεια

 • σε επίπεδο παροχής τροφίμων και λοιπών αγαθών πρώτης ανάγκης
 • σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής στήριξης για την βελτίωση του επιπέδου ζωής τους.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ :

Η Δομή παρέχει

 • τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε τακτική βάση σε άτομα και οικογένειες/νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθημερινής διαβίωσης. 

Δίνονται τρόφιμα μακράς διάρκειας (γάλα εβαπορέ, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, ζάχαρη, ελαιόλαδο) καθώς και νωπό κρέας ή πουλερικά. Συμπληρωματικά δίνονται φρούτα, λαχανικά καθώς και είδη καθαριότητας και είδη ατομικής υγιεινής (ανάλογα με τις δυνατότητες).Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών αυτή την στιγμή περίπου 400

 •         Σε συνεργασία με τη Δημοτική Ιματιοθήκη είδη ρουχισμού και παιχνίδια.         
 •         Παροχή πρωινού -δεκατιανού σε παιδιά που φοιτούν στην Α/βάθμια και Β/βάθμια εκπαίδευση με σκοπό να καλύψουν την ανάγκη των μαθητών οικονομικά αδύναμων οικογενειών για ένα πρωινό/δεκατιανό γεύμα. Σε μηνιαία βάση δίνονται: γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, δημητριακά, βούτυρο,   μαρμελάδα. Αριθμός ωφελούμενων παιδιών: 1200 ανά διανομή
 •         Διανομή προϊόντων στα πλαίσια του προγράμματος Βασικής Υλικής Συνδρομής - ΤΕΒΑ

 

ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ:

Αφορά στην παροχή γευμάτων σε καθημερινή βάση, σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που έχουν αδυναμία πρόσβασης σε μαγειρεμένο φαγητό. Συγκεκριμένα από την δομή μπορούν να εξυπηρετούνται :

Άτομα άστεγα, τρίτης ηλικίας με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, Άτομα με Αναπηρία, νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ή άλλη δυνατότητα παρασκευής φαγητού, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ.

Επιπλέον υποστηρίζει την σίτιση παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών που συμμετέχουν στα θερινά ΚΔΑΠ του Δήμου Πατρέων.

Η διατροφή καλύπτει δύο γεύματα την ημέρα ανά άτομο για επτά ημέρες την εβδομάδα.

Καθημερινά δίνονται πάνω από 200 μερίδες φαγητού.

Για τα κοινωνικο -οικονομικά κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και Συσσίτια πατήστε εδώ

Οι δομές συγχρηματοδοτούνται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος - ΕΣΠΑ 2014-2020, ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων».

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Κοινωνικό Παντοπωλείο - Κοραή 5 / τηλ 2610311561 μέχρι αρχές Σεπτέμβρη και μετά Ελ. Βενιζέλου 38 και Σολωμού / τηλ. 2614409977

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ:

Τι είναι το Κέντρο Κοινότητας                    

Είναι μια νέα δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής και υποδοχής του πολίτη. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας. Επίσης απευθύνεται και σε στοχευμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι εξαρτημένοι, οι ρομά, οι πρόσφυγες κλπ.

Ποιες υπηρεσίες παρέχει;

 • πληροφόρηση, παραπομπή και διασύνδεση με προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου
 • υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύηςή άλλα προγράμματα
 • ψυχοκοινωνική υποστήριξη
 • μαθησιακή στήριξη
 • διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο
 • υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής

 

Κινητή Μονάδα :

Προσεγγίζει και να εξυπηρετεί πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και σε επίπεδο γειτονιάς - περιοχής.

Η Κινητή Μονάδα αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό - κοινωνικός λειτουργό / ψυχολόγο / παιδαγωγό που βρίσκεται μία φορά την εβδομάδα στις Δημοτικές Ενότητες και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Στην Κινητή Μονάδα μπορούν να απευθύνονται και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ώστε να τους δίνεται η σωστή πληροφόρηση και να κατευθύνονται κατάλληλα.

Η δομή συγχρηματοδοτείται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδος - ΕΣΠΑ 2014-2020, ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 4 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και των Διακρίσεων»,

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :

λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή 08:00-16:00.

Ώρες εξυπηρέτησης δικαιούχων Κ.Ε.Α: 08:30-14:00

Διεύθυνση :Ελ. Βενιζέλου 33 & Σολωμού, Τ.Κ 26332 Πάτρα

Τηλ. : 2614409977                

Email :  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ:

Τρίτη :             Δημοτική Ενότητα Ρίου :

                        Κτίριο πρώην Δημαρχείου Ρίου, 1ος όροφος - τηλ. 2613602626

Πέμπτη :          Δημοτική Ενότητα Βραχνεϊκων :

                        Ελ. Βενιζέλου 41 & Ι. Σταυροπούλου (πρώην Δημαρχείο) -

                        τηλ. 2613600730

Παρασκευή:    Δημοτική Ενότητα Οβρυάς :

                        Δημοκρατίας 209 (πρώην Δημαρχείο) τηλ 2613600914

                                                     

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ