Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.)

Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Τρίτη, 03 31st

Last updateΠαρ, 27 Μαρ 2020 3pm

Τμήμα Κοινωνικής Υποστήριξης

kentro koinotitas logo

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ:

Είναι μια νέα δομή που λειτουργεί συμπληρωματικά στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Πατρέων και αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής και υποδοχής του πολίτη. Από εκεί ο πολίτης ενημερώνεται για όλα τα επιδόματα που δικαιούται, όλους τους φορείς, υπηρεσίες και προγράμματα που του παρέχουν κοινωνική φροντίδα οποιασδήποτε μορφής σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας ή επικράτειας.

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας. Επίσης απευθύνεται και σε στοχευμένες ευπαθείς ομάδες όπως οι εξαρτημένοι, οι ρομά, οι πρόσφυγες κλπ.

 

Ποιες υπηρεσίες παρέχει;

 • πληροφόρηση, παραπομπή και διασύνδεση με προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου
 • υποστήριξη στην υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ή, επίδομα στέγασης, για πιστοποίηση αναπηρίας, για συντάξεων γήρατος σε ανασφάλιστους και άλλα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας
 • ψυχοκοινωνική υποστήριξη
 • μαθησιακή στήριξη, διερεύνηση για σχολικές διαρροές
 • διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο
 • υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής

 

Κινητή Μονάδα : Η δομή προκειμένου να προσεγγίσει και να εξυπηρετήσει τους πολίτες που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και σε επίπεδο γειτονιάς - περιοχής έχει ξεκινήσει την λειτουργία της Κινητής Μονάδας.

Η Κινητή Μονάδα αποτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό - κοινωνικός λειτουργός / ψυχολόγος / παιδαγωγός που θα βρίσκεται μία φορά την εβδομάδα στις Δημοτικές Ενότητες και σε άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά οικονομικά και άλλα προβλήματα.

Στην Κινητή Μονάδα μπορούν να απευθύνονται και οι πολίτες που ενδιαφέρονται για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ώστε να τους δίνεται η σωστή πληροφόρηση και να κατευθύνονται κατάλληλα.

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ :

λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα - Παρασκευή 08:00-16:00. Ώρες εξυπηρέτησης κοινού : 08:30-14:00

Διεύθυνση :Ελ. Βενιζέλου 38 & Σολωμού,

Τηλέφωνο : 2614409977 - εσωτερικο 2- για Κέντρο Κοινότητας              

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ:

Τρίτη :             Δημοτική Ενότητα Ρίου :

                        Κτίριο πρώην Δημαρχείου Ρίου, 1ος όροφος - τηλ. 2613602626

Πέμπτη :          Δημοτική Ενότητα Βραχνεϊκων :

                        Ελ. Βενιζέλου 41 & Ι. Σταυροπούλου (πρώην Δημαρχείο) -

                        τηλ. 2613600730

Παρασκευή:    Δημοτική Ενότητα Οβρυάς :

                        Δημοκρατίας 209 (πρώην Δημαρχείο) τηλ 2613600914

Το Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ" και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014-2020.

espa logo koinwnikes domes

 

 

 

ΔΟΜΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ - ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ

 

Σκοπός της λειτουργίας της Δομής είναι πρωταρχικά η κάλυψη βασικών βιοτικών αναγκών των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων δημοτών του Δήμου Πατρέων, η ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη καθώς και η διασύνδεση με άλλες Υπηρεσίες και Φορείς. Έτσι μπορούν να ανακουφίζονται προσωρινά, να στέκονται «όρθιοι» και να μην αρκούνται σε αυτά, αλλά να διεκδικούν όλα εκείνα, που δικαιούνται! Η λειτουργία των Δομών στοχεύει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσω της υποστήριξης ευάλωτων ομάδων του τοπικού πληθυσμού, της ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης των ωφελούμενων, ευαισθητοποιώντας παράλληλα και τους συνδημότες προς αυτή την κατεύθυνση.

Απευθύνεται σε : άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, Άτομα με Αναπηρία και λοιπές ευπαθείς ομάδες.

Τα κριτήρια ένταξης είναι κοινωνικοοικονομικά.

Περιλαμβάνει :

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις:

1.Διανομή τροφίμων στους εγγεγραμμένους δικαιούχους του.Σε τακτά διαστήματα διανέμονται τρόφιμα μακράς διάρκειας (ζυμαρικά, όσπρια, ελαιόλαδο, γάλα εβαπορέ κλπ) καθώς και νωπό κρέας και πουλερικά.Συμπληρωματικά σε έκτακτες περιπτώσεις δίνονται φρούτα, λαχανικά καθώς και είδη που προέρχονται από χορηγίες.Αιτήσεις καταθέτονται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

2.Διανομή Προϊόντων Πρωινού - Δεκατιανού σε μαθητές Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, οικονομικά αδύναμων οικογενειών.Σε μηνιαία βάση κατά την διάρκεια του Σχολικού Έτους διανέμονται: γάλα εβαπορέ, δημητριακά, φρυγανιές, μαρμελάδα και μαργαρίνη.Αιτήσεις καταθέτονται με την έναρξη κάθε σχολικού έτους και κατά τη διάρκειά του.

3.Διανομή των προϊόντων του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ)Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων διανέμονται τα προϊόντα στους ωφελούμενους του ΚΕΑ-ΤΕΒΑ, με εταίρο το Δήμο Πατρέων –ΚΟΔΗΠ.Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα ΤΕΒΑ δηλώνεται στην αίτηση του ΚΕΑ.

 

ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ

Αφορά την παροχή γευμάτων σε καθημερινή βάση σε άτομα και οικογένειες που έχουν αδυναμία πρόσβασης σε μαγειρεμένο φαγητό Συγκεκριμένα από την δομή μπορούν να εξυπηρετούνται :

 • Άτομα άστεγα, τρίτης ηλικίας με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης, Άτομα με Αναπηρία, νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ή άλλη δυνατότητα παρασκευής φαγητού, πρόσφυγες, μετανάστες κλπ.
 • Επιπλέον υποστηρίζει την σίτιση παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών που συμμετέχουν στα θερινά ΚΔΑΠ του Δήμου Πατρέων.

Η παροχή καλύπτει δύο γεύματα την ημέρα (μεσημεριανό και βραδινό) για επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η διανομή γίνεται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα της κατ΄οίκον διανομής σε άτομα με αδυναμία μετακίνησης.

Αιτήσεις καταθέτονται σε όλη τη διάρκεια του έτους.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ - ΔΙΚΤΥΩΣΗ

 

 1. Πρόγραμμα «Δωρεάν Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών σε παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών»: Απευθύνεται σε παιδιά οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων οικογενειών και υλοποιείται σε συνεργασία με Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών της πόλης της Πάτρας. Αιτήσεις καταθέτονται από τα μέσα μέχρι τέλη Αυγούστου (οι ακριβείς ημερομηνίες ανακοινώνονται αρχές κάθε Αυγούστου).
 2. Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη – Συμβουλευτική Η Δομή παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, τόσο στους ωφελούμενους, όσο και στους εν δυνάμει ωφελούμενους.
 3. Διασύνδεση με Υπηρεσίες και Φορείς Υπάρχει στενή συνεργασία με τη Δημοτική Ιματιοθήκη από όπου παρέχονται είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και παιχνίδια, βιβλία κλπ. Παρέχεται ενημέρωση στους ωφελούμενους για τυχόν λοιπές παροχές σε ΔΕΚΟ (μείωση δημοτικών τελών, ένταξη στο μειωμένο τιμολόγιο ΔΕΥΑΠ, ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης παροχής ρεύματος κ.α). Παράλληλα υπάρχει και ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών για την πολύπλευρη υποστήριξη των ωφελουμένων : Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πατρέων, Συμβουλευτικό Κέντρο, Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Πάτρας και άλλων πόλεων, Τοπικές Μονάδες Υγείας, ΟΑΕΔ κλπ

 

Για πληροφορίες σχετικά με δικαιολογητικά, αιτήσεις, προσφορές – χορηγίες, απευθύνεστε:

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού

Τηλέφωνο : 2610 311561 / 2614 409977- εσωτερικό 5 για Κοινωνικό Παντοπωλείο

Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.  ,  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 πμ – 16:00 μμ

Οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών λειτουργούν από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος "ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ" και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014-2020.

 espa logo koinwnikes domes

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Στόχος της υπηρεσίας είναι να βοηθήσει το άτομο και την οικογένεια να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν σε θέματα :

 • συμβουλευτικής γονέων - σχέσεις γονέων - παιδιών
 • ενημέρωσης των γονέων για την παιδική και εφηβική ηλικία
 • συμβουλευτική εφήβων
 • αγχώδεις διαταραχές
 • κατάθλιψη
 • πένθος
 • λοιπά προσωπικά θέματα

Απευθύνεται σε :

 • Γονείς – ζευγάρια
 • Νέους και εφήβους
 • Άλλους ενήλικες

Παρέχει :

 • Ατομική και ομαδική Συμβουλευτική για γονείς σε θέματα σχέσεων, επικοινωνίας και διαπαιδαγώγησης.
 • Ατομική Συμβουλευτική - ψυχοθεραπεία σε ενήλικες με προβλήματα άγχους, φοβιών, κατάθλιψης, διαταραχών προσωπικότητας.
 • Συμβουλευτική Νέων σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης.
 • Συμβουλευτική σε εξαρτημένα άτομα από αλκοόλ και σε μέλη των οικογενειών τους.
 • Ενημέρωση - παρέμβαση για θέματα ψυχικής υγείας σε σχολεία, συλλόγους, φορείς, υπηρεσίες κ.λπ.

Οι συνεδρίες γίνονται με ραντεβού.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν χωρίς κανένα κοινωνικοοικονομικό κριτήριο μετά από ραντεβού.

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού

Τηλέφωνο επικοινωνίας για ραντεβού : 2614409977 - εσωτερικό 3: για ψυχολόγους

Ωράριο λειτουργίας : Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 πμ – 16:00 μμ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΣΤΕΓΩΝ

Εξυπηρετεί άστεγους - άπορους συμπολίτες μας με:

 • Την παροχή προσωρινής φιλοξενίας εφ' όσον είναι εφικτό.
 • Υποδέχεται τους άστεγους πολίτες και αφού λάβει το ιστορικό τους κατευθύνει ανάλογα σε δομές και υπηρεσίες για παροχή βοήθειας : Επίδομα Στέγασης, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Προνοιακά Επιδόματα κλπ
 • Διεξάγει κοινωνικές έρευνες για την καταγραφή της αστεγίας
 • Κατά την περίοδο του ψύχους λειτουργεί χώρο προσωρινού Άτυπου Υπνωτηρίου.
 • Κατά την περίοδο του ψύχους λειτουργεί Ομάδα Δρόμου για την καταγραφή και ενημέρωση των αστέγων για το Άτυπο Υπνωτήριο και την υποστήριξή τους με ιματισμό και φαγητό σε περίπτωση που δεν θέλουν να ενταχθούν στον χώρο.
 • Δέχεται αιτήματα διακοπής ρεύματος   και εφ' όσον είναι εφικτό (βάση σχετικής νομοθεσίας) προωθείται η επίλυσή τους..

Σκοπός είναι η άμεση λειτουργία Υπνωτηρίου και Ανοικτού Κέντρου Ημέρας για άστεγους πολίτες και οικογένειες που θα τους παρέχει όχι μόνο στέγη προσωρινά αλλά και όλη την υποστήριξη που χρειάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη.

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 38 & Σολωμού

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2614409977 - 4 για θέματα αστεγίας

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 08:00 πμ – 16:00 μμ

                                                     

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Πληροφορίες